Lečenje akni

Lečenje akni podrazumeva kombinaciju više terapija i nikada nije isto za sve pacijente. Tretman zavisi pre svega od tipa bubuljica i osetljivosti kože.

Većina mladih, prvi put se suoči sa problemom akni odnosno bubuljica tokom puberteta, a čak 80% populacije u bar nekom periodu od 11 do 30 godine života ima akne.

Tokom puberteta, pod uticajem hormona i pojačanog rada polnih i lojnih žlezda koža počinje više da se masti. Kod osoba koje su genetski predisponirane povećana masnoća znači i povećano stvaranje mitisera a onda i gnojanica. Kada postoji hormonalni disbalans prevagu uzimaju muški hormoni koji imaju funkciju da povećaju masnoću kože.

Bubuljice se u zavisnosti od tipa i težine mogu grupisati u mitisere odnosno Komedogene akne. Bubuljice koje pored mitisera imaju i gnojanice su obične Vulgarne akne. Ako se uz mitisere i gnojanice pojavljuju čvorovi i duboki upalni procesi onda su to Nodulocisticne akne.

Najteži oblik bubuljica podrazumeva gnojanice i čvorove, uz slivene bolne gnojne kolekcije koje ponekada zahvataju značajnu površinu lica i/ili leđa.

Kod dečaka je pojava akni isključivo genetski uslovljena, dok kod devojčica nepravilan hormonski status može imati veliki uticaj za pojavu bubuljica. Posle dobijanja redovnog i pravilnog mesečnog ciklusa, kod većeg procenta devojčica dolazi do povlačenja akni.

Iako genetika ima veliku ulogu, akne kod tinejdžera su nepredvidive, pa roditelji mogu imati sasvim blag oblik, a dete značano teži.

Takođe, na pogoršanje akni i bubuljica uticaj mogu imati i drugi faktori, pre svega nepravilna ishrana i stres.

Iako se smatra da hrana ne može da bude uzrok nastanka akni, brza hrana, slatkiši i industrijski pripremljeni obroci mogu uticati na njihovo pogoršanje kod osoba koje su im sklone.

Ovakva ishrana utiče na povećanje insulina u krvi koji deluje kao muški hormon, što kožu čini masnom i sklonom gnojanicama. Trebalo bi napomenuti da voće i drugi prirodni šećeri ne utiču na pojavu bubuljica. Takođe, prema novijim istraživanjima velike količine mleka ili jogurta mogu pogoršati oblik i količinu akni. Problem je u visokom procentu hormona koji se nalaze u mleku pa se više od tri čaše mleka dnevno ne preporučuje za osobe sklone bubuljicama.

Stres je faktor koji može da utiče na promene na koži pa i njihovo javljanje. Hormoni nadbubrežne žlezde se pojačano stvaraju kada je telo izloženo stresu i na organizam imaju dejstvo muških hormona, što posledično dovodi do javljanja akni.

Lečenje akni

lecenje akni, pre i posle
lečenje akni beograd

Lečenje akni je najčešće neophodno kako bi se sprečilo javljanje ožiljaka, koje je kasnije teško ukloniti. Upravo zato je važno sa tretmanom početi što ranije.

Nema jedne, univerzalne terapije za akne, već tretman zavisi od više faktora: uzroka javljanja akni, tipa i osetljivosti kože pacijenta kao i od tipa bubuljica. Kada je stanje uzrokovano hormonalnim disbalansom pored tretiranja promena na koži potrebno je lečiti i hormonski stats .

Lečenje bubuljica u zavisnosti od oblika odnosno težine može biti lokalno i sistemsko.

Lokalno podrazumeva primenu krema, pilinga, lasera . U kremama se najčešće nalaze benzoil peroksid, retinoidi, azelaična kiselina, antibiotici, salicilna kiselina, glikolna kiselina. Mogu se, kod težih oblika, u terapiju uključiti antibiotici, izotretinoin, kao i kontraceptivi.

Tretmani laserima i hemijski pilinzi značajno ubrzavaju proces lečenja ali ne mogu dovesti do trajnog izlečenja akni kao što se nekada reklamira. Hemijski pilinzi razlažu mitisere, dok laseri mogu zameniti dejstvo antibiotika i ubrzati zarastanje gnojanica i ljubičastih fleka.

Posle završetka lokalne terapije, pacijenti moraju da koriste preparate za održavanje dobrog stanja lica, čija je uloga da drže pod kontrolom dalji rad lojnih žlezda. Ako se ne pridržavaju tog pravila proces se za 3 do 6 meseci vraća.

Teški oblici bubuljica podrazumevaju sistemsku terapiju antibioticima ili izotretinoinskim tabletama tokom nekoliko meseci. Izotretinoin poznat kao Roakutan je lek izbora za sve oblike bubuljica u kojima ostaju ožiljci nakon povlačenja upale. Primenjuje se 4 do 6 meseci i jedini je lek koji može trajno dovesti do izlečenja. Postoji velika zabluda oko terapije Roakutanom od strane nestručnih osoba, da stvara trajne posledice po život. O svemu treba detaljno popričati sa svojim dermatologom

Uklanjanje ožiljaka od akni

Posle izlečenja akutnog stanja, ukoliko su zaostali ožiljci na koži, postoje različiti tretmani kojima se oni značajno mogu smanjiti.

Ožiljci od akni se mogu tretirati hemijskim pilinzima, laserskim tretmanima, dermapenom ili se mogu popuniti hijaluronskom kiselinom.

Kod crveno-modrikastih fleka od akni koje su nastale na mestima jakog zapaljenskog procesa uz proširene krvne sudove, sa dugotrajnim zaostajanjem ljubičaste prebojenosti, preporučuje se tretman Vbaem laserom. Rupice je moguće tretirati frakcionim CO2 laserom ili abrazijom radiotalasima uz TCA piling. U Dermatimu je dostupan i tretman revolucionarnim ProYellow laserom.

Dermapen je moguće koristiti i u periodu kada je sunčano ali on daje nešto sporije rezultate nego prethodne sve metode.

Reference:

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije