Neželjena dejstva vakcine protiv COVID-19 infekcije kod osoba sa hijaluronskim filerima

dermatim anti covid

Posle vakcine kompanije Pfizer, odobrenje u SAD dobila je i Modernina vakcina protiv COVID-19 infekcije, na osnovu analize podataka prikupljenih u trećoj fazi testiranja.

Ova faza je sprovedena nad 30.000 dobrovoljaca i u njoj se pomno prate sve neželjene reakcije osoba koje su primile vakcinu.

U grupi dobrovoljaca, neki pacijenti koji su imali prethodne tretmane hijaluronskim filerima imali su oticanje lica ili pojavu bolnih grudvica.

Uz blagovremenu i adekvatnu terapiju ove reakcije su nestale u toku 7 dana od primanja vakcine.

Zašto dolazi do alergijske reakcije?

Podizanjem imunološkog odgovora posle davanja vakcine, povećava se i mogućnost razvijanja alergijske reakcije na hijaluron.

Hijaluronski fileri su resorptivni fileri sastavljeni iz moleluka hijaluronske kiseline i veza koje omogućavaju njegovo ukrštanje. Molekul hijalurona jednak je za sva živa bića, bube, životinje, čoveka. Prirodan molekul hijalurona traje 3 do 7 dana i onda ga razgrađuje hijaluronidaza, naš enzim. Hijaluronska kiselina u filerima ima trajnost 6 meseci do 2 godine jer su molekuli hijalurona ukršteni materijalima koji nisu bioidentični i koji ne dozvoljavaju da ga hijaluronidaza brzo razgradi.

Alergijske reakcije na hijaluronske filere su poznate od samog početka korišćenja hijaluronske kiseline. Smatra se da su to reakcije na same veze u molekulima hijalurona a ne na sam hijaluron.

Izuzetno su retke, zbog čega je hijaluron postigao tako veliki uspeh u opštoj populaciji.

Alergijske reakcije mogu se pojaviti neposredno nakon tretmana u prvih 72 sata. Karakterišu se crvenilom na mestu aplikacije, otokom, retko svrabom. Mogu spontano prolaziti tokom 7 dana. Neophodno je javiti se lekaru koji je uradio tretman kako bi on procenio da li je potrebna dodatna terapija.

Kasne alergijske reakcije javljaju se dve nedelje do mesec dana nakon tretmana. Nekada može proći i više meseci. Karakteristično se na mestu aplikacije napipava kliker, kružna tvrda formacija koja klizi pod prstima. Može biti bolna i može davati oticanje čitave okolne regije (obraz, kapak…). Lekarima koji rade dugo godina sa ovim materijalom sasvim je poznato da pacijenti mogu ovako odreagovati i kada im se upali zub na toj strani lica, kada se upale sinusi ili kada naiđe malo teža viremija. Sa prolaskom upale nestane i reakcija tela na filer.

Veruje se da se isto dešava i kada se primi vakcina protiv COVID-19. Terapija kortikosteroidima i antibioticima zaustavlja reakciju organizma na filer već tokom 24 sata od početka terapije.

Ono što hijaluron izdvaja u odnosu na sve ostale filere je upravo činjenica da hijaluron ima svoj rastvarač. Sa ubrizgavanjem hijaluronidaze, alergijska reakcija se zaustavlja jer se hijaluron pretvara u vodu.

Prema izveštaju pacijenata koji su imali reakciju na filere nakon sprovođenja vakcine COVID-19, sve reakcije su sa blagovremenom terapijom zaustavljene.

Takođe, FDA (Američka agencija za kontrolu hrane i lekova) otkrila je kako je u Fazi 3 svega troje ljudi posle primanja vakcine razvilo alergijsku reakciju uz oticanje lica ili usana (izvor, klikni ovde ).

Savet Svetske zdravstvene organizacije je da ovakva neželjena dejstva ne bi trebalo da budu prepreka za primanje vakcine.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE