Prva pomoć za kožne probleme na moru

prva pomoc na moru kozni problemi

Problemi sa kožom na moru i putovanjima su česti i mogu da izazovu neprijatnosti, ali i značajan zdravstveni rizik. Doktorka Svetlana Đurišić savetuje kako da ih efikasno prevaziđete i koja je prva pomoć za najčešće kožne probleme.

Opekotine od sunca

Svako dobijanje tena smatra se oštećenjem kože od sunca. Neophodno je da koristite kreme sa zaštitnim faktorom (SPF 50), nosite odeću dugih rukava i izbegavate boravak na suncu u periodu od 1o do 16 sati.

Imajte u vidu da je ultraljubičasto zračenje veći faktor za starenje kože nego svi drugi kojima smo izloženi zajedno. Takođe je i najveći faktor rizika za rak kože, a samo jedan slučaj izgorele kože u detinjstvu duplira rizik od melanoma tokom života. Negativan uticaj sunčevog zračenja se akumulira tokom života.

Više od 20 minuta izlaganja kože suncu, bez adekvatne zaštite, dovešće do toga da koža počne da gori. To može biti neprimetno i dovesti do toga da se kasnije tokom večeri formiraju plikovi.

Ohladite kožu tuširanjem ili vlažnim peškirom. Kožu posušite tapkanjem peškirom i nanesite hidrirajuća sredstva za zarastanje, pantenol, aloe vera, vitamin C, vitamin E i druge antioksidanse. Ako su se plikovi formirali nemojte im uklanjati površinu, koristite sredstva sa antiseptičnim svojstvima poput Cicaplasta.

Vodite računa da unosite i dovoljno tečnosti, kako biste sprečili dehidrataciju i omogućili koži brži oporavak.

Ukoliko je neophodno uzmite paracetamol ili ibuprofen protiv bola.

Više o savetima za sunčanje pročitajte na linku.

Ubodi insekata

Žaoku ose ili pčele treba polako izvaditi iz kože ako je zaostala. Poželjno je koristiti gazu ili ivicu nekog predmeta. Čupanje pincetom ili ceđenje bi moglo dovesti do oslobađanja veće količine otrova. Oprati vodom i sapunom i naneti malo sirćeta ili sode bikarbone. Ako je mesto uboda oteklo naneti bilo koji od kortikosteroida. Ako postoji alergijska reakcija na ubod pojaviće se otoci i van mesta uboda. Tada je neophodno potražiti pomoć lekara.

Ubod krpelja zahteva uklanjanje istog iz kože kako bi se smanjio rizik od zaraze lajmske bolesti. Ako ste u mogućnosti krpelja stavite u bočicu i odnesite na mikrobiologiju da se ispita da li je zaražen. Ako to ne možete uraditi, kroz 6 nedelja od uboda, uradite titar antitela na Boreliu Burgdorferi.

Više o ubodima insekata pročitajte na linku.

Šta kada vas ožari meduza

Meduze se obično nalaze u toplim morima, a zbog klimatskih promena sve su češće i u našim krajevima, na Jadranu i Mediteranu.

Ako vas ožari meduza osetižete peckanje, žarenje, svrab pa i bol uz crvenilo i ponekad plikove. Većina opekotina od meduza će proći posle najviše nekoliko dana bez komplikacija i uz blagu pigmentaciju koja će se takođe kasnije povući.

Ukoliko primetite da vas je ožarila meduza potrebno je isprati morskom vodom mesto i nežno ukloniti pipke pincetom ukoliko su ostali na koži, a onda umiriti opekotine hladnom oblogom.

Može se naneti i krema sa antihistaminikom ili područje isprati razblaženim alkoholnim sirćetom (50:50).

Ukoliko se jave alergijske reakcije ili glavobolja, mučnina i nesvestica odmah se javite doktoru.

Šta kada se stane na ježa

Čest problem na moru su i iglice od ježa. Ukoliko vam se desi da stanete na njega i završite sa iglicama u nozi bilo bi dobro da posetite dermatologa. U ordinaciji će vam stručno i brzo izvaditi iglice i očistiti rane kako se ne bi zagnojile.

Iako će iglice i same ispasti posle nekog vremena, bilo bi bolje da se one što pre uklone kako biste izbegli bolove i rizik od infekcije.

Pri vađenju je važno koristiti sterilne igle i pincete kao i sredstsva za dezinfekciju. Dermatolog može prepisati i antibiotisku mast.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE