Mikrodermoabrazija lica

Mikrodermoabrazija lica je neagresivna, sasvim blaga, metoda uklanjanja površnog sloja kože, odnosno izumrlih ćelija stratum korneuma. Mikrodermoabrazija je jedna od osnovnih procedura unapređenja teksture kože lica. Zanimljivo je da je primenjena prvi put još daleke 1985. godine u Italiji od kada se primenjuje širom sveta.

Mikrodermoabrazija lica

Mikrodermoabrazija lica i tipovi kože

Mikrodermoabrazija je primenljiva i uspešna kod svih tipova kože: mlađih, starijih, svetle ili tamne puti. Koristi se uspešno za korekciju sitnih bora, smanjivanje proširenih pora, regulaciju masnoće kože, korekciju površnih ožiljaka i hiperpigmentacije.

Metode mikrodermoabrazije

Postoje dva osnovna načina rada. Prvi je sa kristalima aluminijum oksida a drugi sa dijamantskim kristalima različitog prečnika. Stepen mikrodermoabrazije određuje se veličinom dijamantske sonde, brzinom i brojem prelaza preko tretirane površine kože.

Da li je mikrodermoabrazija uspešna?

Uzimanjem uzoraka kože i histopatološkom analizom dokazano je da nakon šest tretmana dolazi do promena, koje ne nastaju samo u najpovršnijem sloju kože već u svim nivoima i u svim strukturama tretirane kože. Promena u debljini kože najizražajnija je na površini kože – epidermu. Nakon navedenih šest tretmana u kome se jedna ista regija tretirala tri puta, epiderm je sa 0,01 mm dostizao 0,06 mm. Pigmentne ćelije postaju ujednačene veličine i broja. U trećem sloju kože, dermu, krvni sudovi imaju izraženiji splet čime se omogućava bolja oksigenacija kože i broj koleagenih vlakana. Kolagena vlakna su nakon tretmana postajala čvršća, gušća i orjentisana horizontalno. Više od šest tretmana povećavalo je i broj elastičnih vlakana.

Da li se mikrodermoabrazija primenjuje samo na licu?

Mikrodermoabrazija se menjanjem veličine i gustine kristala prilikom tretmana, može primeniti za regije lica, vrata, leđa, laktova, butina. Najvažnije je da tretman sprovodi ili nadgleda obučen dermatolog.

Kada se ne koristi mikrodermoabrazija?

Mikrodermoabraziju nije preporučljivo primenjivati kada pacijent boluje od rozacee, herpesa, telangiektazija ili proširenih kapilara, bakterijskih infekcija kože, zaravnjenih bradavica ili kada koristi izitretinoin – roakutan.

Prednosti mikrodermoabrazije

Najznačajnija prednost mikrodermoabrazije je vreme oporavka, odnosno činjenica da pacijent može odmah nakon tretmana obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. Mikrodermoabrazija je potpuno bezbolna procedura a rezultat se vidi odmah nakon tretmana.

Mikrodermoabrazija – koji su nedostaci?

Mikrodermoabrazija je limitirana kod dubljih procesa kao što su duboke bore lica, veliki i opsežni ožiljci ili duboka hiperpigmentacija.

Mikrodermoabrazija – komplikacije

U moguće komplikacije posle tretmana spadaju: kratkotrajno crvenilo kože, podlivi na mestima gde vakuum jače povuče kožu (veoma mali i prolaze za dva dana) i hiperpigmentacija nakon tretmana – samo ako se primenjuje vrlo agresivna mikrodermoabrazija kod Fitzpatrick tipa kože IV i V.

Mikrodermoabrazija – Cena
Sve cene tretmana Mikrodermoabrazije pogledajte na stranici – Cenovnik.

Mikrodermoabrazija: Česta pitanja

Reference:

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije