Do 20% popusta na hijaluronske filere u decembru Pročitaj više

Naslovna » Novosti » Nega kože na planini zimi

Nega kože na planini zimi

Podeli na:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
zaštita kože od sunca i hladnoće na planini

Nega kože na planini preko zime se razlikuje od one u gradskim uslovima, a promena klime od gradske do planinske zahteva sasvim drugačiju dnevnu rutinu u negovanju lica. Planinska klima je značajno suvlja od gradske zbog veće nadmorske visine. Sa velikim visinama i niskim temperaturama smanjuje se koncentracija kiseonika što dodatno isušuje kožu.

Kako se na planinu zimi dolazi zbog skijanja, klizanja, sankanja, penjanja, šetanja – dodatna fizička aktivnost uzrokuje pojačano znojenje i dehidrataciju organizma. Dehidratacija vodi suvoći kože. Nije retko da se prve bore primete nakon aktivnih odmora na planinama a koža na šakama postane suva sa nešto izražajnijim zanokticama.

Zaštita kože od sunca i hladnoće na planini

Kombinacija sunca i hladnoće na planini lako dovede do nastanka opekotina. Indeks sunčevog zračenja na planini je veoma visok pa je na svakih 300 metara nadmorske visine od 4 do 10% veći od sunčevog zračenja na moru.

Zato je neophodna dobra prevencija. Naneti zaštitni faktor 30 ili veći 15 minuta pre izlaska iz sobe. Idealno je da je zaštitni faktor vodootporan ili ga u suprotnom susnežica i znoj lako mogu skinuti. Treba ga obnavljati na dva sata.

Mehanički zaštitni faktori sa Cink oxidom su manje iritantni za oči nego hemijski.

Opekotine suncem nisu jedine koje daju sliku ispucale, crvene, preosetljive kože. Jak vetar, susnežica i niske temperature mogu lako prouzrokovati promene na koži slične opekotinama. Mehanička zaštita šalom, kapom, fantomkama i rukavicama je na prvom mestu. Delove lica koji se ne mogu zaštititi šalom treba namazati kremama koje obnavljaju barijeru kože. Ako koža ispuca na vetru treba povesti računa da se ne nanese krema koja ima puno hemikalija, već kreme koje obnavljaju barijeru oštećene kože.

Koža šaka je osetljivija od drugih delova tela. Tanja i bez lojnih žlezda, uz neizbežne sapune lako puca i suši se. Kod osoba sklonih ekcemima ili psorijazi zimi nastaje pogoršanje.

Hidriranje kože na planini

Kako je koža najveći organ, sa osnovnom funkcijom da čuva naše telo, potrebno je i iznutra je hidrirati. Treba piti dosta vode jer tek kada se zadovolje potrebe tela za tečnostima koža je uzima i za sebe.

Dodavanjem osveživača i ovlaživača vazduha u sobe gde spavamo smanjuje se dehidratacija kože koja nastaje zbog intenzivnog grejanja prostorija.

Na kraju dana na planini

Na kraju napornog dana ne sme da se zaboravi da se dobro očisti lice, kako od zaštitnog faktora tako i od znoja. Tako se prevenira izlazak bubuljica tokom boravka na planini.

Micelarne vode ili uljane kupke mogu biti idealne za čišćenje kože na planini. Ne isušuju kožu i ne menjaju joj ph. Nakon ispiranja lica naneti hidrantne kreme koje imaju masnu komponentu ali i koje sadrže hijaluron. Hijaluron je supstanca koja vezuje i 1000 puta veću količinu vode u odnosu na svoju zapreminu. Ako je koža primarno suva izbor su masnije kreme za svakodnevnu negu, kao i kreme za negu kože sklone ekcemima.

Veoma topao tuš prija nakon dana na snegu ali i vodi suvoći kože pa ga zato treba izbegavati. Umereno topla voda mora biti jedini izbor u zimskim danima.

Novosti / Blog / Informacije

hijaluronski fileri popust dermatim

Do 20% popusta na hijaluronske filere u decembru

Dermatološka ordinacija Dermatim je spremila za vas popust od 20% na sve tretmana hijaluronskim filerima.

popust-co2-laser

20% popusta na tretman CO2 laserom u novembru

U Ordinaciji Dermatim do 30. novembra 2021. traje akcija za tretmane Frakcionisanim CO2 laserom. Popust je 20% za sve tretmane.

kako podmladiti kozu za 7 dana

Kako podmladiti kožu za samo 7 dana

Kako podmladiti kožu za samo 7 dana? Postoje procedure i tretmani koji u vrlo kratkom vremenskom periodu mogu da postignu značajne…

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% Popusta za Uklanjanje Mladeža Radiotalasima u Beogradu

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana za zdravu i lepu kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada i kako poceti sa negom lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako se zastititi od dima i zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

Scroll to Top