Šta je lifting lica u 8 tačaka i da li je tretman za svakoga?

lifting-lica-u-8-tačaka

Šta je lifting lica u 8 tačaka i da li je tretman za svakoga? Tokom procesa starenja naša koža se tanji a potkožno masno tkivo se gubi, što dovodi do opuštenosti lica i pojave bora. Brojni su načini da se postigne rezultat svežine i podizanja lica, a hijaluronski fileri su već godinama jedan od najpopularnijih metoda. Koriste se kako za rešavanje bora tako i za kompletno podizanje lica (Full facelift hijaluronom).

Hijaluronski fileri su gelaste strukture zasnovane na hijaluronu, šećeru prirodnog porekla koji se nalazi u većini tkiva našeg tela a koji vezuje vodu omogućavajući duboku i dugotrajnu hidrataciju kože. Tako se postiže popunjavanje bora i podizanje lica uz osvežen i podmlađen izgled.

Poslednjih godina, hijaluron se koristi i za podizanje lica u 8, odnosno 7 tačaka. Ove protokole je razvio poznati brazilski hirurg dr Mauricio De Maio, a danas se koriste širom sveta. Tehnika je minimalno invanzivna i podrazumeva ubrizgavanje hijaluronskih filera u 8 ili 7 tačaka čime se vraća volumen, a lice podiže. Ciljane su oblasti koje gube najviše volumena, pri čemu svaka tačka ima međuzavistan efekat na druge tačke, doprinoseći ukupnom poboljšanju izgleda, odnosno podizanju lica. Rezultat tretmana se vidi odmah i može potrajati 1.5 godinu.

Ukoliko bi se ova tehnika primenila na svakom licu narušio bi se prirodni izgled individua, a sve žene bi počele da liče jedna na drugu. Tako sve više viđamo široke i velike glave na ulici. Kod određenog procenta pacijenata ovo je stvorilo snažnu, ali opravdanu averziju prema hijaluronskim filerima.

Važno je istaći da ni jedno lice nije identično i da jednostavno nije moguće svakome uraditi podizanje lica u navedenim tačkama uz prirodan izgled posle tretmana. Upravo to je jedan od razloga da tretman radi isključivo iskusan lekar.

Naša preporuka je i da se hijaluronski fileri koriste u maloj količini, uz dodatno podizanje lica radiotalasnim liftingom, CO2 laserom ili drugim metodama koje koristimo u ordinaciji Dermatim.

Takođe, upotreba hiijalurona se ne može sasvim isključiti, a pravilnom aplikacijom dermatolog će podići, izdužiti i učiniti da svežina lica bude najizraženija uz ono što je najvažnije – sačuvane prirodne crte lica.

dr Svetlana Đurišić

photo: Fleur Kaan

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE