Nega kože tinejdžera

tinejdzeri

Osobenosti kože kod tinejdžera

U periodu od 12 do 17 godine života naše telo biva izloženo uticaju polnih hormona. To dovodi do velikih promena na telu, a posebno na našoj koži. Koža tinejdžera je čvršća i deblja nego koža deteta, ali i dalje jako elastična, osetljiva i sposobna da se brzo oporavlja. Tokom ovog perioda najčešći kožni problem su akne, seboroični dermatitis i različite vrste kontaktnih alergija. Vrlo je važno u ovom periodu steći pravilne navike o nezi kože.

Pod uticajem estrogena odnosno testosterona upadljiva je pojava masnoće kože zbog sazrevanja sebacealnih žlezda, pojačano je znojenje sa sazrevanjem znojnih žlezda, jači je koren dlake. Znojne žlezde se uvećavaju u broju u intimnim zonama, a u kombinaciji sa bakterijama koje se u tim zonama nalaze pojavljuje se drugačiji miris tela.

Kako negovati kožu tinejdžera?

Nega kože treba da je usklađena sa intenzitetom navedenih promena. U ovom periodu života počinje se sa svakodnevnom negom. To podrazumeva čišćenje lica 1x dnevno (najčešće uveče) blagim sredstvima bez sapuna i nanošenje hidrantne kreme ako je potrebna. Čišćenje lica više od 1x dnevno može dovesti do iritacije i pojave ekcema. Ako se na koži pojavljuju mitiseri i bubuljice najbolje je obratiti se dermatologu i blagovremeno dobiti terapiju kako ne bi ostajali ožiljci.

Ono što je za tinejdžere karakteristično jeste nesavesno sprovođenje saveta dermatologa. Često im je dosadno da sprovode terapiju, zaboravljaju, nemaju vremena, sramota ih je da mažu kreme. Druga komplikacija terapija jeste moguća iritacija. Koža tinejdžera je nežna koliko i koža deteta i nešto propustljivija nego koža odraslih. Zato su iritacije i alergije na medicinske preparate česta.

Kako izabrati pravi preparat za negu kože tinejdžera?

Pri izboru kozmetike za negu kože tinejdžera treba se osloniti na testirane dermatološke firme. Važno je da na preparatima piše da nisu komedogeni, kako ne bi tokom vremena izazivali mitisere. Poželjno je da mleko za telo ne sadrži parabene jer se oni resorbuju i mogu dovesti do razlićitih posledica tokom godina korišćenja. Prirodna kozmetika ne znači i bezbedna kozmetika jer i takva sadrži alegene i konzervanse.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE