Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

prirodni ph koze

Prirodni ph kože odrasle osobe je blago kiseo i kreće se između 4,5 i 6,1, dok je naša unutrašnjost neutralna i iznosi 7.

Prirodni ph kože

Održavanje prirodnog aciditeta kože je veoma važno za njeno zdravlje i dobar izgled. Na njega značajno utiču faktori spoljašnje sredine kao i hemikalije koje nanosimo na kožu. Delovi tela koji su prekriveni, poput butina, genitalija, prepona imaju veću kiselost nego šake ili lice koji su konstantno izloženi spoljašnjim uticajima.

Kiselost kože je presudna za formiranje bakterijske mikroflore, njene odbrane prema patogenim bakterijama i gljivama kao i za adekvatnu hidriranost kože, aktivnost enzima i ćelijsko obnavljanje. Kako su ovo faktori koji određuju propustljivost barijere kože, poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja.

Balansiranost površine kože zavisna je od starosti, genetike, lučenja sebuma, znojenja, zagađenosti životne sredine, hemikalija koje nanosimo. Čak i kvalitet vode, koja je u Evropi bazna, utiče na rast ph kože. Ako je koža konstantno suva, bez obzira na kozmetiku koju koristimo i na nepostojanje drugih zdravstvenih tegoba, treba proveriti baznost vode i ako je potrebno dodati filtere na tuševe. Poželjno je da voda za umivanje i tuširanje bude meka, sa slabim sadržajem minerala. Topla voda isušuje kožu pa se savetuje mlaka.

Faktori koji utiču na poremećaj ph vrednosti kože:

  1. Akne
  2. Deterdženti
  3. Previše sunca
  4. Prečesto pranje
  5. Tvrda voda
  6. Prekomerno znojenje
  7. Ovlaživači prostorija ili promena klime
  8. Zagađenost vazduha

Sapuni uobičajeno imaju ph 12 i značajno oštećuju kiselost kože. Sa povećanjem baznosti uklanjaju se masnoće kože koje su osnova aciditeta i kožne barijere. Potrebno je birati blage sapune sa ph između 4,5 i 6.

Interesantno je da je ph kože novorođenih beba negde oko 7 pa su i svi proizvodi za negu beba prilagođeni njihovom ph. To je jedan od razloga što odrasli ne treba da koriste losione i kreme za bebe.

Sada se već dobro zna da prekomerna upotreba sapuna i tonika sa alkoholom menjaju bakterijsku mikrofloru i tokom vremena dovode do crvenila, perutanja, perioralnog dermatitisa ili pogoršanja akni.

Kada je koža suva i kada puca i ljušti se, ph je povećan odnosno ona je bazna. Tada je i sklonija bakterijskim infekcijama i ekcemima. Ako se ph smanji i koža postane kiselija nego prirodno razvijaju se upalni procesi sa crvenilom, povećanim sebumom i pogoršavaju se akne.

Prema studiji koja je sprovođena tokom 4 nedelje, upotrebe sapuna dva puta dnevno, brisevima sa kože izolovana je značajno veća količina propionibacteria acne i koagulaza negativnog stafilokoka. Ova razlika nije primećena nakon 10 dana istog režima i direktno je zavisna od dužine upotrebe dezinfekcionih sredstava.

Postoje testovi koje je moguće uraditi kako bi se proverila aciditetna izbalansiranost kože ali to nije neophodno uraditi. Ako je koža meka, hidrirana, bez znakova upale njeno održavanje je pravilno.

Balansiran ph kože je samo jedan od važnih faktora za njeno zdravlje i lep izgled. Upotrebom čistača adekvatnog ph kao i tonera nakon toga balansira se kiselost. Obavezna hidratacija i zaštita od sunca neophodni su u svakodnevnoj rutini.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE