Uticaj morske vode na kožu

morska voda i koza

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i blagotvoran.

Leto je vreme godišnjih odmora ali i period godine kada je koža lica i celog tela značajno izložena uticajima spoljašnje sredine. Veći deo populacije svaki slobodan dan tokom letnjeg perioda provodi na moru.

Odlazak na more nije samo zadovoljsvo i relaksacija, pošto kupanje u moru ili okeanu pruža mnogobrojne zdravstvene benefite.

Kada smo bili deca roditelji su nas učili da odemo u dubinu i da pokušamo malo da isperemo nos, grlo i usta. Morska voda u dubinama mora sadrži mnoštvo minerala, a ne sadrži bakterije. U dubinama je voda hladna i tamna, puna sumpora što omogućava da se bakterije ne razvijaju.

Sastav morske vode i krvne plazme u mineralima i elementima u tragovima je gotovo identičan. Stoga, postoji čitav niz benefita morske vode na našu kožu ali i celo telo.

Minerali koji oporavljaju kožu su magnezijum, kalcijum i kalijum, jod a oni se u visokim koncentracijama nalaze u morskoj vodi. Ovi minerali obnavljaju kožu, omogućavaju brže zarastanje rana, regulišu bakterijske infekcije, ublažavanju akne.

Morska voda čisti proširene pore, uklanja višak masnoće, smanjuje upalne procese.

Morska so blago pilinguje kožu i ubrzava zamenu mrtvih ćelija sa površine kože novim.

Ubrzava se periferna cirkulacija a sve zajedno doprinosi da se losioni i hranljive kreme nanesene nakon kupanja bolje upijaju i iskorištavaju.

Kombinacija sunca, joda, cinka, gvožđa, selena iz morske vode povećava nivo serotonina (hormona zadovoljstva) a smanjuje nivo kortizola (hormona stresa). Osobe sa preosetljivom kožom sklone ekcemima i psorijazi imaju veliki benefit od ove kupke minerala.

Mnogi kozmetički proizvodi baziraju se na mineralima Mrtvog mora, upravo zbog njihovih lekovitih svojstava.

Osobe sklone peruti ulaze u mirniju fazu čak do 3 meseca nakon boravka na moru. Kombinacija morske vode i sunčevog zračenja smanjuje količinu gljivica na našoj koži a istovremeno pojačava cirkulaciju i time kontroliše seboroični dermatitis.

Morska so stimuliše rast kose, ona deluje kao prirodni šampon, otvara pore na poglavini i omogućava lakši prodor hranljivih maski.

Boravak na moru obnavlja i nervni sistem, povećeva fizičku aktivnost, snižava krvni pritisak.

Na žalost, postoji i druga strana boravka na plaži i u morskoj vodi.

Visok indeks UV zračenja tokom vrelih dana u kombinaciji sa prelamanjem sunčevih zraka na mokroj koži jeste veliki rizik da koža izgori što može imati dugotrajne posledice.

UVA i UVB zaštitne kreme sa faktorom ne manjim od 30 su esencijalne. Boravak u hladovini uz nošenje majica sa zaštitnim faktorom će nas sasvim lepo zaštititi i omogućiti duži boravak na plaži. Šeširi širokog oboda su dodatna zaštita za od sunca lice ali i za poglavinu i uši.

Isušivanje kože kombinacijom morske vode i sunca zahteva dodatno hidriranje tokom svakog izlaska iz mora, posebno suve kože.

Stepen zagađenja morske vode u naseljenim turističkim naseljima može biti takav da u izvesnim situacijama u potpunosti anulira benefite koje nam je priroda dala. Zbog visoke temperature morske vode u manjim dubinama i otpadnih materija hotela moguće je razvijanje bakterija koje nisu uobičajeni stanovnici mora. Zbog toga se nakon svakog plivanja preporučuje dobro tuširanje, kao i da sušenje ušiju.

Ne smemo zaboraviti i svakodnevno čišćenje lica od krema sa zaštitnim faktorom. Koliko god da je krema koju koristimo kvalitetna, zaštitni faktori prave okluziju kože što može provocirati stvaranje mitisera ili različitih vrsta osipa.

Uz pravilnu negu i poštovanje mera opreza možemo uz mnogo benefita uživati u odmoru.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE