Nega kože u trudnoći

nega koze u trudnoci

Nega kože u trudnoći zahteva posebnu pažnju. Koža je najveći organ našeg tela i pored zaštitne uloge koju ima prema spoljnoj sredini ona ima veliku sposobnost resorpcije materija iz spoljne sredine. Sve što se nanese na kožu može se u određenoj meri naći u krvi i uticati na razvoj ploda.

Trudnoća je drugo stanje i svi organi pa i koža moraju doživljavati veće ili manje promene. Tome je zaslužno povećanje lučenja estrogena i progesterona, značajno širenje kože, pojačana cirkulacija, postojanje ploda kao stranog tela. Neophodno je pojačati preventivu i promeniti neke životne navike, uvesti veću količinu losiona i mleka za telo adekvatnog sastava.

Nega kože u trudnoći

Hiperpigmentacija odnosno melazma je najčešća komplikacija. Smatra se da 40% trudnica u manjoj ili većoj meri imaju ovaj problem. Hormoni, genetska predispozicija i UV zračenje su osnovni provocirajući faktor za melazmu. Tokom perioda trudnoće i dojenja nije preporučljivo tretirati hiperpigmentacije. Osnovna preventiva je visok zaštiti faktor, ne izlaganje suncu i korišćenje krema koje zaustavljaju sintezu melanina. Sastav krema protiv hiperpigmentacije je jako važan u trudnoći jer su neke supstance toksične za plod.

U tretmanu hiperpigmentacija često se koriste supestance poput hidrohinona, retinoida, alfa i beta kiselina.

Strije nastaju intenzivnim širenjem kože u kratkom vremenskom periodu. Ovoj komplikaciji doprinose estrogen i progesteron koji omekšavaju kolagen kako bi telo pripemili za porođaj. Zavisno od genetske predispozicije koža će popucati u manjoj ili većoj meri.

Nastanak strija je teško sprečiti ali dodavanjem adekvatne hidratacije i masnoće površini kože čuva se njena vlažnost a samim tim povećava elastičnost. Kreme koje sadrže alfa tocopherol, Centella asiatica ekstrakt, collagen elastin hydrosylates, rosephil oil mogu za 30% smanjiti pojavu strija. Koji su dostupni tretmani za uklanjanje strija pročitajte na linku.

Akne se mogu dramatično poboljšati ali i pogoršati u trudnoći. Nemoguće je znati kako će osoba reagovati na promenu hormonskog statusa. Postoji veliko ograničenje u korišćenju adekvatne terapije zbog negativnog uticaja aktivnih supstanci na plod.

U tretmanu navedenih promena često se koriste supstance poput hidrohinona, retinoida, alfa i beta kiselina, antibakterijskih sredstava

  1. Hidrohinon se prema nekim studijama resorbuje 35 do 40%. Nije dovoljno ispitano da li može imati negativan efekat na razvoj ploda pa ga treba izbegavati.
  2. Retinoidi koriste se u tretmanu akni i hiperpigmentacija. Postoji velika kontroverza oko njihove resorpcije kada se nanose na kožu. Dugotrajnim studijama došlo se do zaključka da je pojava retinoida u krvi nakon nanošenja na kožu beznačajno mala. Ali zbog njihovog uticaja na razvoj ploda pri pijenju leka ne treba rizikovati sa kremama u trudnoći.
  3. Topikalni antibiotici poput eritromicina i klindamicina smatraju se bezbednim.
  4. Benzoilperoxid se resorbuje do 5% i u krvi prelazi u benoičnu kiselinu koja se smatra bezbednom za plod. Koristi se kao antiseptik, u terapiji akni ili drugih upala kože.
  5. Glikolna i salicilna kiselina se u maloj meri resorbuju nakon nanošenja u kremama. Smatra se da su bezbedne u trudnoći. Salicilnu kiselinu ne treba nanositi na velike površine poput leđa ako se nalazu u većem procentu. Može izazvati neprijatnost poput zujanja u ušima.
  6. Dyhidroxiaceton je supstanca koja se koristi u kremama za samopotamnjivanje i smatra se bezbednom.
  7. Kreme za depilaciju se smatraju bezbednim u trudnoći. Problem koji se može javiti je preosetljivost, tj alergija pa se uvek savetuje test pre nanošenja.
  8. Parabeni, popularni konzervansi koji se nalaze u gotovo svakom mleku za telo imaju veliku moć resorpcije. Jako je važno ne koristiti ih za kožu novorođenčadi jer se mogu vezivati za estrogenske receptore. Ako je moguće treba ih izbegavati i u trudnoći

Reference:

Mallol J., Belda M.A., Costa D., Noval A., Sola M. Prophylaxis of Striae gravidarum with a topical formulation. A double blind trial.

Mahé A, Perret JL, Ly F, Fall F, Rault JP, Dumont A. The cosmetic use of skin-lightening products during pregnancy in Dakar, Senegal: a common and potentially hazardous practice.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE