Crveni mladeži ili angiomi i hemangiomi – crvene tačkice po telu

angiomi crveni mladezi - crvene tačkice po telu

Crveni mladeži ili angiomi ( crvene tačkice po telu ) su dobroćudni izraštaji kože karakteristični za osobe starije od 35 godina. Smatra se da svega 7 posto populacije ima angiome tokom adolescencije, a čak 75% u zreloj životnoj dobi. Zato se ove promene nazivaju i Senilni angiomi.

Agniomi – crvene tačkice po telu

Nije poznat uzrok nastanka angioma. Ipak, zna se da može postojati genetska predispozicija.

Eruptivnu, iznenadnu pojavu angioma izazivaju:

1. Oboljenja jetre

2. Posledica transplantacije organa

3. Limfoproliferativna oboljenja

4. Humani herpes virus 8

5. Trudnoća

6. Citostatske terapije

Angiomi su u potpunosti dobroćudne promene. Na samom početku izgledaju kao mala crvena tačka u ravni kože prečnika 1mm. Tokom vremena mogu da porastu iznad površine kože i da izgledaju kao deo zrna graška. Pri povređivanju jako krvare. 

Sastoje se iz klupka krvnog suda i fibroznog vlakna između. Nekada izgledom mogu podsećati na melanom koji nema pigmenta pa je neophodna dermoskopija a retko i patohistološka analiza da bi se razlikovali. Na mestima povređivanja, često vrhovima prstiju, mogu se pojaviti piogeni granulomi koji izgledaju kao angiomi ali neuporedivo lakše krvare i brže rastu.

Angiomi ( crvene tačkice ) se mogu različito uklanjati u zavisnosti od veličine. Uklanjanje radiotalasima je najčešće korišćeno, uvek uz lokalnu anesteziju. Shave uz elektrokauterizaciju koristi se za promene od 4 i više mm. Vrlo su uspešni i ProYellow laserPulsed dye laser i CO2 laser.

Ako je angiom većeg prečnika nakon radiotalasnog uklanjanja ostaje beličasti trag. Pulsed dye laser ne ostavlja ožiljak ali je potrebno više tretmana.

Hemangiomi

Hemangiomi su benigni tumori koji nastaju od klupka sitnih krvnih sudova u najranijem detinjstvu ili sa rođenjem. Smatra se da oko 5 % novorođenčadi ima hemangiom, sa dominacijom devojčica u odnosu 5:1.

Prerano rođenja deca, kao i deca koja su bila u hipoksiji u stomaku imaju veću verovatnoću razvoja hemangioma. Starost majke je takođe značajan faktor. Primećena je dominacija u nasleđuju u porodicama i ako još uvek nije izolovan gen koji ga određuje.

Hemangiomi na koži mogu biti površni, intenzivno crveni ili duboki kada imaju tamno ljubičastu boju.

Kombinacija oba je možda najčešća.

Kada se pojave prolaze kroz tri različite faze:

  1. Faza brzog rasta u prvih 3 do 8 meseci života
  2. Faza mirovanja između 6 i 12 meseci života
  3. Faza regresije traje nekoliko narednih godina. Koža se može vratiti u normalno stanje ali mnogo češće ostane sa naglasenim kapilarima, površnijim crvenilom ili izmenjenom strukturom kože.

Dijagnoza se postavlja pregledom lekara bez posebnih instrumenata. Nekada je neophodno uraditi dodatno ultrazvučni pregled kao i magnentnu rezonancu kako bi se odredila dubina i širenje hemangioma.

Većina inflantilnih hemangioma se u potpunosti povuče tokom prvih nekoliko godina života. Intraleziono ubrizgavanje kortikosteroida ili nanošenje propranolol krema može biti uspešno u kontroli rasta.

Sistemsko davanje propranolola i kortikosteroida je još jedna opcija uz praćenje neželjenih dejstava.

Pulsed dve laser je jedini laser koji u potpunosti može da ukloni hemangiom bez stvaranja ožiljnog tkiva. Potrebno je više tretmana, a oporavak od svakog tretmana je oko dve nedelje. Neposredno nakon tretmana polje gotovo pocrni. Tokom vde nedelje bledi i za sobom ostavlja polje redukovanih krvnih sudova.

Ako je hemangiom duboko postavljen kombinuje se sklerozacija navođena magnetnom rezonancom u kombinaciji sa pulsed dve laserom.

Autor
Svetlana Đurišić specijalista dermatovenerologije

Linkedin icon

Naše Usluge

Sve vrste dermatoloških pregleda i intervencija, estetski tretmani i hiruške intervencije