Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

kako se zastititi od dima i zagadjenja vazduha

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja u vazduhu se u različitom procentu nalaze gasovi, krupne i fine, sitne čestice dima, koje su posebno velika pretnja zdravlju. Njihova penetracija kroz kožu i zadržavanje su veoma visoki.

Iako se može reći da su pluća najugroženiji organ, koža je u riziku odmah nakon njih.

Čitav je niz zagađivača vazduha iz dima: otrovni gasovi, teški metali, policiklični aromatični ugljovodonici, ozon, koji oštećuju kožu akutno i hronično.

Akutno oštećenje ogleda se u pojavi svraba i crvenila, suvoće kože, lake iritacije. Čak i kada je požar udaljen kilometrima od našeg boravka koža upija sitne čestice iz vazduha i nakon dva do sedam dana može odreagovati alergijski.

Sitne partikule dima zapušavaju pore, što vodi u pogoršanje akni, pojavu mitisera, pojačanu produkciju masnoće lica. Rozacea i perioralni dermatitis će se svakako pogoršati sa okluzijom kože, a psorijaza sa pojačanom suvoćom i iritacijom.

Hronična oštećenja su posledica izlaganju teškim metalima i drugim kancerogenima iz vazduha. Njihovo dejstvo na kolagen je takvo da ubrzavaju fragmentaciju molekula kolagena, zbog čega postaje slab i puca. Oksidativni stres ubrzava starenje kože, stvara pogodnu sredinu za razvoj karcinoma kože i izaziva hiperpigmentacije.

Kako se zaštititi od dima i zagađenja

Osnovna zaštita jeste boravak u zatvorenom prostoru, posebno ako imamo prečišćivače vazduha. Kada nismo u mogućnosti da dane provodimo u izolaciji od dima poželjno je nositi duge rukave. Maske za lice imaju veći benefit u zaštiti od partikula dima nego što mogu na duže vreme iritirati kožu.

Ne smemo zaboraviti na kreme sa zaštitnim faktorom. Sunčevi zraci se manje vide kada je vazduh zamućen dimom ali prema nekim studijama dejstvo UVA zraka je veće. Zaštitni faktor treba da ima veću koncentraciju titanijum dioksida i cink oksida.

Pri povratku sa posla ili iz šetnje potrebno je promeniti garderobu u kojoj smo boravili napolju. U njoj se zadržavaju sve sitne partikule paljevine i prolongirano deluju na kožu. Tuširanje i blage pene za pranje su sledeći korak. Nanošenje krema sa antioksidantima može donekle neutralisati štetu koju prave zagađivači vazduha iz dima. To su prvenstveno serumi sa Vitaminom C, Nijacin amid kao antioksidant i supstanca koja smanjuje pigmentacije. Poželjne su i hijaluronska kiselina, linoleinska kiselina, astaksantin, resveratrol.

Izgled i zdravlje kože je u velikoj meri zavisno od našeg načina života i toga šta u sebe unosimo. Kod izloženosti dimu i zagađenju neophodno je pojačati unos antioksidanata. Oksidativni stres i oslobađanje slobodnih radikala dešava se i na koži i unutar našeg tela. Vitamini i drugi produkti voća i povrća su osnovna linija borbe protiv slobodnih radikala.

Obilna hidratacija organizma je važna kako bi se ubrzalo izlučivanje štetnih materija kroz bubrege.

Dovoljno sna povećeva nivo hormona rasta i melatonina koji su presudni za naš imunološki sistem.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE