Naslovna » Novosti » Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica?

Podeli na:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim.

Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima, u kojima ne postoji zagađenje životne sredine, onda bi svakodnevna nega trebalo da počne tek sa tridesetom godinom, kada počinje značajno da opada nivo kolagena koji naše telo proizvodi.

Međutim, s obzirom da živimo okruženju velikog zagađenja, potrebno je već u periodu puberteta početi sa svakodnevnim čišćenjem lica i eventualno određenim blagim hidratacijama.

Čišćenje lica podrazumeva ili upotrebu tečnih sredstava bez sapuna koji nisu agresivni i ne menjaju PH kože ili korišćenje micelarnih voda, koje je, bez obzira na preporuku proizvođača, potrebno isprati nakon korišćenja.

Kada i kako početi sa negom lica

U periodu od dvadesete do tridesete godine sasvim je dovoljno da kreme sadrže ureu, koja lepo hidrira kožu i pantenol koji je neguje. To su kreme laganih tekstura koje će samo omogućiti očišćenoj koži, kojoj je blago promenjen prirodni PH, da se ne osuši.

U periodu nakon tridesete godine ta nega podrazumeva obavezno korišćenje svakodnevne zaštite od sunca. Ona je naravno poželjna i u ranijem periodu, čak se savetuje i kod najmlađih, odnosno već od treće godine. Posle tridesete godine ovo je veoma važno zato što je prirodna produkcija kolagena i koenzima Q10 smanjena. Tako se naš prirodni antioksidans gubi i u tom periodu je vrlo važno sprovoditi zaštitu od sunca, koje je jedan od vodećih agresivnih faktora za našu kožu, u smislu oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala.

To je period kada bi trebalo početi i sa korišćenjem supstanci koje nadoknađuju to oslobađanje slobodnih radikala, odnosno neutrališu ih. U te supstance spadaju koenzim Q10, retinol, vitamin C, odnosno sve supstance koje imaju antioksidativno dejstvo.

Mogu se koristiti i kreme sa kolagenom. Međutim, diskutabilno je koliko on zaista ima uticaja na podmlađivanje kože.

Hijaluron u kremama je izuzetno dobra supstanca jer vezuje ogromnu količinu vode, čime štitimo našu barijeru kože od dehidratacije, a štitimo i njen masni sloj i sprečavamo da se ne izbora dodatno.

Nakon 35-te godine je već potrebno početi i sa nekim dodatnim procedurama od strane dermatologa ili eventualno kozmetičara. Te procedure mogu da podrazumevaju mezoterapije, PRP, hemijske pilinge i eventualno laserske tretmane i hijaluronske filere.

dr Svetlana Đurišić

Novosti / Blog / Informacije

akcija-uklanjanje-mladeza-beograd

Do 20% popusta za uklanjanje mladeža radiotalasima

Iskoristite 20% popusta na uklanjanje mladeža radiotalasima do kraja oktobra (prvih 6 mladeža 20%, za svaki sledeći je 10%).

Ishrana-za-zdravu-i-lepu-kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

prp hijaluron akcija

SEPTEMBARSKA AKCIJA: -20% za PRP tretman sa hijaluronom

Tokom septembra u Ordinaciji Dermatim traje akcija od 20 posto popusta na PRP tretman sa hijaluronom.

kada-i-kako-poceti-sa-negom-lica

Kada i kako početi sa negom lica?

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim. Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima…

Kako-se-zastititi-od-dima-i-zagadjenja

Kako se zaštititi od dima i zagađenja izazvanog požarima

Kako se zaštititi od dima i zagađenja? Veliki požari oslobađaju čitav niz štetnih materija u vazduh. Bilo da gore šume, deponije ili naselja.

prirodni-ph-koze

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja

Prirodni ph kože i kako poremećaj ph vrednosti može uzrokovati različita kožna oboljenja. Koji faktori utiču i kako negovati kožu.

morska-voda-i-koza

Uticaj morske vode na kožu

Uticaj morske vode na kožu može biti značajan i doneti brojne benefite kako za zdravlje kože tako i za mladalački, zdrav izgled.

profhilo-mezoterapija-akcija

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu

Akcija – 20% popusta na Profhilo mezoterapiju hijaluronom u julu. Novi tretman podmlađivanja lica koristi hijaluronsku kiselinu…

Scroll to Top