Kada i kako početi sa negom lica?

kada i kako poceti sa negom lica

Kada i kako početi sa negom lica je često pitanje naših pacijenata u Ordinaciji Dermatim.

Kada bismo svi živeli u idealnim uslovima, u kojima ne postoji zagađenje životne sredine, onda bi svakodnevna nega trebalo da počne tek sa tridesetom godinom, kada počinje značajno da opada nivo kolagena koji naše telo proizvodi.

Međutim, s obzirom da živimo okruženju velikog zagađenja, potrebno je već u periodu puberteta početi sa svakodnevnim čišćenjem lica i eventualno određenim blagim hidratacijama.

Čišćenje lica podrazumeva ili upotrebu tečnih sredstava bez sapuna koji nisu agresivni i ne menjaju PH kože ili korišćenje micelarnih voda, koje je, bez obzira na preporuku proizvođača, potrebno isprati nakon korišćenja.

Kada i kako početi sa negom lica

U periodu od dvadesete do tridesete godine sasvim je dovoljno da kreme sadrže ureu, koja lepo hidrira kožu i pantenol koji je neguje. To su kreme laganih tekstura koje će samo omogućiti očišćenoj koži, kojoj je blago promenjen prirodni PH, da se ne osuši.

U periodu nakon tridesete godine ta nega podrazumeva obavezno korišćenje svakodnevne zaštite od sunca. Ona je naravno poželjna i u ranijem periodu, čak se savetuje i kod najmlađih, odnosno već od treće godine. Posle tridesete godine ovo je veoma važno zato što je prirodna produkcija kolagena i koenzima Q10 smanjena. Tako se naš prirodni antioksidans gubi i u tom periodu je vrlo važno sprovoditi zaštitu od sunca, koje je jedan od vodećih agresivnih faktora za našu kožu, u smislu oksidativnog stresa i oslobađanja slobodnih radikala.

To je period kada bi trebalo početi i sa korišćenjem supstanci koje nadoknađuju to oslobađanje slobodnih radikala, odnosno neutrališu ih. U te supstance spadaju koenzim Q10, retinol, vitamin C, odnosno sve supstance koje imaju antioksidativno dejstvo.

Mogu se koristiti i kreme sa kolagenom. Međutim, diskutabilno je koliko on zaista ima uticaja na podmlađivanje kože.

Hijaluron u kremama je izuzetno dobra supstanca jer vezuje ogromnu količinu vode, čime štitimo našu barijeru kože od dehidratacije, a štitimo i njen masni sloj i sprečavamo da se ne izbora dodatno.

Nakon 35-te godine je već potrebno početi i sa nekim dodatnim procedurama od strane dermatologa ili eventualno kozmetičara. Te procedure mogu da podrazumevaju mezoterapije, PRP, hemijske pilinge i eventualno laserske tretmane i hijaluronske filere.

dr Svetlana Đurišić

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE