Ishrana za zdravu i lepu kožu

ishrana za zdravu i lepu kozu

Ishrana za zdravu i lepu kožu podrazumeva pre svega balansiranu hranu, sa vitaminima i mineralima koji imaju veoma važnu ulogu.

Često se kaže kako naša koža predstavlja sliku kompleksnih procesa u celom organizmu, pa su mnoga kožna oboljenja, ali i njeno uočljivo starenje, često samo manifestacija potreba tela za hranljivim materijama i vitaminima ili drugačijim načinom života.

Brojna istraživanja su mnogo puta potvrdila ogromnu moć i značaj antioksidanasa za izgled i zdravlje kože, a neke namirnice ih sadrže u velikim količinama. Metabolički procesi oslobađaju slobodne radikale na površini kože. Oni su glavni krivci za sve vidljive znake starosti, od bora preko fleka do jačih ili blažih upala kože. Antioksidansi su molekuli koji mogu neutralisati dejstvo slobodnih radikala.

Ishrana za zdravu i lepu kožu

Vitamini

Vitamin C

Jedno od značajnijih dermatoloških otkrića jeste antioksidativna moć vitamina C, koji se efikasno suprotstavlja štetnim uticajima slobodnih radikala, nastalim preteranim izlaganjem kože Suncu.

Kreme sa vitaminom C podstiču produkciju kolagena i posvetljuju kožu. Poželjno je nanositi ih ujutro kako bi se neutralisalo dejstvo sunčevog UV zračenja, naravno uz obavezan zaštitni faktor. Poželjno je da vitamin C u kremama bude u obliku L-askorbinske kiseline kako bi mogao da prodre kroz sve slojeve kože.

Hrana bogata vitaminom C podrazumeva dovoljno namirnica poput paprike, brokolija, kupusa, karfiola, citrusnog voća. Mogu se uzeti suplementi vitamina C od 500 do 1000 mg dnevno, a najbolji su sveže ceđeni sokovi.

Vitamin E

Kao i vitamin C i ovaj izuzetno moćan antioksidans pomaže u otklanjanju štetnih uticaja na kožu izazvanih izlaganjem Suncu. Ova dva antioksidansa se često kombinuju u kremama jer potenciraju dejstvo jedan drugom. Značajan je u preparatima za atopijski dermatitis pošto smanjuje svrab i suvoću kože.

Kombinacija Vitamina E i vitamina A smanjuje rizik od razvoja veoma čestog bazocelularnog karcinoma kože i do 70 posto.

Vitamin E pomaže i u smanjenju bora na koži i ubrzava zarastanje rana.

Najčešće se nalazi u biljnim uljima, jezgrastom voću, semenkama, maslinama, spanaću. Putem hrane nije lako uneti dovoljnu količinu ovog vitamina, pa se preporučuje uzimanje dodataka i to dnevno do 400 jedinica. Veće doze od preporučenih mogu dovesti do rizika od krvarenja.

Neophodan je za sve procese deobe ćelija kože, za čvrstinu kože, njenu adekvatnu hidriranost, kao i za kompletan imunološki status kože. To je jedan od prvih vitamina kojima je naučno dokazano antioksidativno dejstvo kada se nanosi na kožu, kao i dejstvo stimulacije kolagena i podmlađivanja kože.

Vitamin A

U kremama se koriste različiti oblici vitamina A. Retinol je snažan stimulans kolagena dok je tretinoin supstanca neophodna za lečenje akni, tazaroten za lečenje psorijaze.

Uz balansiranu ishranu, nivo vitamina A je najčešće dovoljan pa nije potrebno korišćenje suplemenata. Preteran unos vitamina A može imati suprotan efekat u vidu pojave suvoće i ljuspanja kože. 

Betakaroten se u organizmu metaboliše u vitamin A. Čak i kada preteramo u količini betakarotena možemo samo dobiti narandžastu prebojenost dlanova i tabana što je prilično bezazleno.

Vitamini B kompleksa

Za zdravlje i negu kože najvažniji iz grupe B vitamina je biotin (B7). To je hranljiva materija koja čini osnovu naše kože, noktiju i ćelija kose, pa se bez dovoljne količine ovog vitamina razvija zapaljenje sa simptomima svraba, perutanja, nekada i gubitka kose. Čak i blagi nedostatak biotina može izazvati neke od simptoma.

Biotin se nalazi u mnogim namirnicama, najviše u bananama, jajima i pirinču.

U poslednje vreme sve je više preparata u obliku krema sa vitaminom B, koje pomažu u hidriranju kože i povećanju ukupnog tonusa.

Niacinamid (B3) je specifična forma vitamina B koja u koži održava vlažnost. Može se koristiti i u kremama sa efektima vidljivim već posle 6 dana nanošenja. Niacin takođe ima protivupalno dejstvo i koristi se za smirivanje suve, iritirane kože, a u većim koncentracijama se koristi i za posvetljivanje tamnih mrlja na koži.

Vitamin B5 ili pantotenska kiselina je korisna kod oštećene i isušene kože.

Vitamin K

Vitamin K je važan u regulisanju krvarenja, ali nema značajniji efekat na kožu ukoliko se unosi hranom.

Ipak, postoje istraživanja koja ukazuju da može uticati na smanjenje tamnih kolutova oko očiju i modrica na koži. U kremama se vitamin K kombinuje sa vitaminima A, C i E kako bi se postigao navedeni efekat.

Ishrana za zdravu i lepu kožu – Minerali

Cink

Cink je veoma važan mineral za borbu protiv akni, koje ponekada mogu biti simptom nedostatka ovog minerala. Uzet oralno ili u obliku krema, cink smanjuje produkciju masnoća i može biti efikasan u kontroli stvaranja novih akni kao i lečenju postojećih. Crveno meso, ostrige, živina su bogati cinkom.

Selen

Selen ima ključnu ulogu u prevenciji raka kože i štiti kožu od oštećenja izazvanog Suncem. Smanjuje mogućnost nastanka opekotina i rizik od nastanka raka kože. Značajni izvori selena su cela zrna žitarica, koštunjavog voća poput brazilskog oraha, plodovi mora, beli luk i jaja.

Bakar

Zajedno sa vitaminom C i cinkom, bakar pomaže razvoju elastina, vlakana koji podržavaju strukturu kože. Lekari upozoravaju da uzimanje bakra u obliku suplemenata može biti i opasno i da nije potrebno pošto nedostatak ovog minerala nastaje veoma retko.

Na izgled kože, pored vitamina i minerala, dobar efekat za zdravlje kože mogu pokazati i druge materije koje se unose putem hrane ili se primenjuju lokalno.

Najvažnije za izgled i kvalitet kože su:

Alfa-lipoične kiseline

Alfa lipoične kiseline su veoma moćni antioksidansi, jači od vitamina C ili E. Ono što ih čini tako posebnim jeste sposobnost da prodiru i u ulja i vodu. Alfa lipoične kiseline štite ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i mogu se uzimati u obliku suplemenata i krema.

Resveratrol

Snažan je antioksidans, nalazi se u korici grožđa i borovnice. Resveratrol ima antigljivično, antibakterijsko i protiv upalno dejstvo. Jednako dejstvo ima u kremama i unošen hranom. Sunce ga inaktiviše pa se savetuje večernje nanošenje.

Koenzim Q10

Q10 je važan enzim koji prestajemo da proizvodimo oko 27 godine. Poželjno je unositi ga u kapsulama, kako bismo produžili vitalnost kože, srca i centralnog nervnog sistema. U kremama je snažan antioksidans i borac sa slobodnim radikalima.

DMAE

DMAE (dimetilaminoetanol) je još jedan veoma snažan antioksidans i hranljiva materija koja pomaže stabilizaciji membrane ćelija i smanjuje oštećenja izazvana Suncem ili zagađenjem. DMAE takođe sprečava stvaranje lipofuscina, braon pigmenta koji je osnova nastanka tamnih fleka. Može se koristiti kao dodatak za mezoterapiju ili u kremama. Značajan je u stimulaciji rasta kose a sastojak je kapsula za obnavljanje hrskavice.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je sastojak svih živih organizma i ima značajnu ulogu u podmazivanju zglobova. Kako ima veliku sposobnost vezivanja vode (čak 1000 puta od svoje težine) važna je za zdravlje i vitalan izgled kože.

Danas je aktuelno korišćenje krema sa hijaluronskom kiselinom, kao i korišćenje filera sa hijaluronom.

Podjednako je moćna ako se uzima kao dodatak ishrani.

NOVOSTI / BLOG / INFORMACIJE